Kosár  

A kosár üres

Szállítás 0 Ft‎
Összesen 0 Ft‎

Kosár Fizetés

Hírlevél

Szójaszósz sötét 150 ml

Kiszerelés: 150 ml
Ahogy Kína említésére ételek jelennek meg elõttünk, úgy a szójaszósz hallatán Kína jut eszünkbe. A legfontosabb ételízesítõ, aromahordozó. Nagy ország, régi-régi történelem, nem csoda, ha a szó...

490 Ft‎ áfával

Kiszerelés: 150 ml
Ahogy Kína említésére ételek jelennek meg elõttünk, úgy a szójaszósz hallatán Kína jut eszünkbe. A legfontosabb ételízesítõ, aromahordozó. Nagy ország, régi-régi történelem, nem csoda, ha a szójaszósz
A buddhizmus követõi vitték a babpasztát magukkal Japánba. Egy vegetáriánus zen pap kezdte alkalmazni a pasztát hús helyett. Elõállításának technikáját a hatodik században tökéletesítették. Rájöttek, ha összegyûjtik a hordókban erjesztett bab tetejérõl a levet, majd ezt használják ételízesítésre, akkor egy különleges „fûszert” kapnak. A miso-tamari nevet adták neki. Ez volt a ma ismert szójaszószhoz vezetõ hosszú út elsõ lépése. Tamarit még ma is árusítanak – és gyakran összetévesztik a szójaszósszal, pedig különbözik: sötétebb, sûrûbb, sokkal erõsebb illatú, de kevésbé sós. Vízbõl, szójababból és sóból áll. A címkén általában ez szerepel: Tamari soy sauce. Többnyire mártogatós szószként használatos, nem a fõzéskor kerül az ételbe.
Késõbb adtak a szójababhoz ugyanannyi búzát, felöntötték vízzel és megsózták. A felszínen keletkezett szósz sokkal gazdagabb, teltebb ízû lett. Sokkal inkább hasonlított a mai polcokon lévõhöz. Mindig olvassuk el a palackok feliratait.
Az erjesztett szójaszósz színe, íze, aromái a természetes erjedés útján, legalább hathónapos érlelési idõ alatt születik. Bõven van idõ és lehetõség a telt ízek, illatok létrejöttéhez.
Mint mindent, a szójaszósz is készül szintetikus úton. Színét, ízét kukoricasziruptól, karamelltõl és a növényi fehérjétõl kapja. Mivel néhány nap alatt palackba kerül, feltûnõen különbözik minden tulajdonságában a természetes úton erjesztett szószoktól. A közönséges kínai szójaszósz sötét színû, erõsen sós ízû. A fekete szósz más minõségû, melaszt tartalmaz, nagyon sötétre színezõdik és erõs illatú. Szokás keverni a könnyebb, világosabb szószokkal. Sötét színû húsok pácolására kiválóan alkalmas, jól szolgál gombás ételek ízesítésére.
A japán szósz borostyán-barna színt kap az érlelés folyamán, édes, húsos íze van.
Különféle minõségû szószok kaphatóak a piacon. Például van a light szójaszósz, amely világosabb színû, de íze telt, fõzésre és asztalon ízesítésre egyaránt használható. A sötét szójaszószt hosszabban érlelik, míg majdnem fekete színt ér el, mártogatós szószként használatos. Ha fõzünk vele, elsõsorban a marhahúsok, raguk készítésekor éljünk vele.
Egy teáskanál sötét szójaszósz helyettesít egy evõkanál sót. Rákaptunk rendesen, és már a rostonsültek pácába is ezt tesszük ízesítõként. Ezen túl az ételek színét is kedvünkre befolyásolhatjuk vele.
Ízesít és színez, ráadásul az étel egyéb ízeit kiemeli, alátámasztja, megerõsíti. Szinte minden ételben helye van, a fokhagymakrémes majonézben, a grillezett hal pácában, a hagymalekvárban, a babételekben, rizsben, ananász lével keverve csirke pácában de még az egyszerû rántottában is. Az ecettel kevert szójaszósz nagyszerû kombináció mártásokhoz, pácokhoz, salátaöntetekhez. Jól keverhetõ olívaolajjal, borral, cukorral, narancslével. Bársonyos öntetet kapunk.
A klasszikus szabályok szerint fõtt kínai menü a világ legegészségesebb étele. A nem autentikus konyhában nem hasznos zsírokat használnak, illetve a húsok sok állati zsírt tartalmaznak. Ezeket a kínai éttermeket kerüljük, mert sem nem autentikusak, sem nem egészségesek.
A hagyományos kínai ételeket olajban készítik el. Nem használnak vajat, tejfölt, tejszínt vagy sajtokat. Húsban sem bõvelkednek a fogások, ami eleve kevesebb zsiradék fogyasztását jelenti. Van olyan vélekedés, mely szerint, a valódi kínai étkezés a legjobb diétának számít. története is öregebb 2500 évnél. Valójában az erjesztett szójababbal kezdõdik a mese. Eleinte a zúzott, vízzel kevert szójababot földbe ásott cserépedényekben erjesztették. A krémes babpaszta került az ételekbe ízesítõként. (Nem lettek hûtlenek a gyökerekhez, ma is kapható babpaszta a boltokban.)

A felhasználók még nem véleményezték a terméket.

1 hasonló termék