Kosár  

A kosár üres

Szállítás 0 Ft‎
Összesen 0 Ft‎

Kosár Fizetés

Hírlevél

Gluténmentes termékek

 

A gluténmentes táplálkozás nem csak a gluténre érzékenyek számára megoldás, de a fogyásban is segíthet!

 

 

Mi az a glutén?

 

A glutén egy a rozsban, a búzában és az árpában fellelhető fehérje. Annak ellenére, hogy a glutén egy természetes protein, vannak emberek, akik érzékenyek rá. Etesükben az, ha glutént tartalmazó ételt esznek, problémát okozhat az emésztés terén, lassíthatja az anyagcserét.

 

Gluténérzékenység

 

A gluténérzékenységben – más néven gluténantitolerancia, lisztérzékenység, coelikáia − érintett emberek egy része esetében genetikai hajlamról beszélhetünk. A kutatóknak még nem sikerült egyértelműen rámutatni, hogy mely gének játszanak szerepet a gluténérzékenység kialakulásában. Azonban az eredmények szerint a lisztérzékenységben szenvedők többsége rendelkezik az úgynevezett a HLA-DQ2 és/vagy a HLA-DQ8 jelzésű sejtfelszíni antigénnel. Ezek az antigének képesek arra, hogy azonosítsák a szervezet saját sejtjeit és megkülönböztessék azokat az idegen alkotóelemektől. Fontos kiemelni a tényt, hogy nem minden arra genetikailag hajlamos személy esetén alakul ki valóban lisztérzékenység. Nem lehet egyértelműen tudni, hogy milyen tényezők játszanak a betegség megjelenésében kulcsszerepet. A gluténérzékenység autoimmun betegség, vagyis a szervezet saját alkotóelemeit támadja meg. A lisztérzékenység esetében az történik, hogy a glutén lebomlása során létrejön egy olyan molekula, amely képes hozzákapcsolódni az előzőekben említett antigénekhez. A két molekula együttesét az immunrendszer idegenként kezeli és megtámadja. 

 

A gluténérzékenység tünetei: a fő terület, ahol ennek az állapotnak a hatása érzékelhető a vékonybél. A vékonybél felületén a bélbolyhok által fedett terület csökken, és ez azt eredményezi, hogy a tápanyagok felszívódása jóval nehezebbé válik. A tünetei a puffadás, a hasmenés, a súlyvesztés lehetnek.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy nem minden személy esetén jelennek meg az előzőekben említett tünetek, így sok esetben az illető nincs is tudatában az állapotának.

 

Gluténmentes táplálkozás

 

A gluténmentes táplálkozás segít a gluténre érzékenyek tüneteinek megszüntetésében. A bélbolyhok visszanyerik optimális állapotukat és így a tápanyagok fel tudnak szívódni.

 

Nem egyszerű olyan ételeket találni, amelyek nem tartalmaznak glutént, lévén a gabonafélék gyakran az ételek alapját alkotják és éppen ezek az alapanyagok azok, amelyek glutént tartalmaznak és amelyek kiiktatásra kell, hogy kerüljenek gluténmentes diéta alkalmazása  esetén.

 

Az alábbiakban felsorolásra kerülnek gluténmentes élelmiszerek, amelyek részét képezhetik a gluténmentes étrendnek.

 

Gabonafélék: kukorica, hajdina, köles, rizs

 

Lisztek: kukoricaliszt, rizsliszt, szójaliszt, tápiókaliszt, burgonyaliszt

 

A gyümölcsök, zöldségek, a tojás, a halak, a mindenféle fűszerektől mentes, nem előkészített húsok és a friss tejtermékek gluténmnentesek. Azonban fontos felhívni a figyelmet, hogy a feldolgozott tej alapú élelmiszerek tartalmazhatnak glutént, emiatt különösen fontos, hogy ilyen tejtermékek vásárlása, fogyasztása előtt ellenőrizzük, hogy milyen alapanyagokból tevődnek össze.

 

Fogyni vágyók is kipróbálhatják!

 

Azoknak is érdemes tenni egy próbát a gluténmenets diétával, akik fogyni vágynak. Az egészségükre is pozitív hatással lehet, ha étrendjükből egy időre elhagyják a glutént tartalmazó ételeket. Természetesen egy bizonyos ideig − több hétig − tartaniuk kell magukat a gluténmentes étkezéshez ahhoz, hogy kiderüljön, milyen hatással van a szervezetükre.

 

A gluténérzékenységben érintettek számára nélkülözhetetlen, a fogyni vágyók számára ideális megoldás a gluténmentes diéta, éppen ezért érdemes megtekinteni a BioBrigád oldalán található gluténmentes élelmiszerkínálatot.