Kosár  

A kosár üres

Szállítás 0 Ft‎
Összesen 0 Ft‎

Kosár Fizetés

Hírlevél

Reformélelmiszerek

 

A reformélelmiszerek nem bioélelmiszerek és nem natúr élelmiszerek!

 

Gyakran előfordul, hogy az emberek azonosítják a reformélelmiszereket a bioélelmiszerekkel vagy natúr élelmiszerekkel. Amire fontos rámutatni az az, hogy a reformélelmiszerek a bioélelmiszerek valamint a natúr élelmiszerek egymással nem megegyező kategóriák. A bioélelmiszerek alapvető tulajdonsága, hogy összetevői biogazdaságból származnak, olyan helyről, amely a biogazdálkodás nagyon szigorú szabályozását betartva állítja elő az alapanyagokat. A biotermékekről, a biogazdálkodásról, ezek előnyeiről a biotermékek fül alatt a weboldalon részletesen szólunk. A natúrtermékek közé a kevésbé feldolgozott élelmiszerek tartoznak. A natúr élelmiszerek kategóriájának nincs egységes definíciója, és nem létezik szabályozás arra vonatkozóan, hogy milyen kritériumokhoz kell igazodni ahhoz, hogy egy termékhez a natúr jelzőt hozzá lehessen illeszteni.

Ami tehát a bioélelmiszerek, a natúr élelmiszerek, illetve a reformélelmiszerek kategóriáinak egymáshoz való viszonyát illeti, ami biztosan állítható az az, hogy a bioélelmiszerek sok esetben egyben natúr élelmiszerek vagy reformélelmiszerek, de az is számos alkalommal előfordul, hogy mindkét jelző igaz egy adott biotermékre. Azonban ez fordítva nem állítható, vagyis nem jelenthető ki, hogy valamennyi natúr élelemre vagy reformélelmiszerre egyben ráilleszthető a bio jelző is.

 

De akkor milyen élelmiszereket nevezünk reformélelmiszernek?

 

Nem létezik egységes definíció arra, hogy hogyan határozható meg a reformélelmiszer mibenléte. Mivel nincs hivatalos meghatározás, szabályozás sem létezik, amely előírná, hogy milyen feltételeknek szükséges megfelelnie egy adott terméknek ahhoz, hogy reformélelmiszernek lehessen minősíteni. Mindebből következően nincs olyan ellenőrző szerv sem, amely ezen termékek ellenőrzésére specializálódott.

 

A reformélelmiszereknek, mint kategóriának nincs egyértelmű definíciója. Amikor arra vagyunk kíváncsiak, mit jelent az, hogy egy élelmiszer reform, a reform jelzőre érdemes figyelnünk.  A reform szó definíciója szerint újítást, javítást jelent. Természetszerűen ebben az esetben az újítás az étkezési szokásainkra, az általunk fogyasztott ételekre vonatkozik.  Ennek következtében azokat az élelmiszereket tekintjük aktuálisan reformnak, amely a kor elképzelése, divatja szerint újításnak tekinthető az előző korok gasztronómiai szokásaihoz viszonyítva. A reformélelmiszerek fogyasztása elsődlegesen az egészséges táplálkozás keretében történik, tehát a cél az egészség megőrzése avagy az egészségfejlesztés. Mivel − ahogy a korábbiakban már említésre került − még nem született szabályozás arra vonatkozóan, hogy milyen élelmiszereket tekintünk reformélelmiszereknek, lényegében minden olyan étel reformélelmiszer, amelyet a reformtáplálkozás keretében magunkhoz veszünk, az azonban, hogy milyen alapelvekre épül ennek rendszere egyénenként eltérő lehet. A reformélelmiszernek tekintett élelmek többségükben a hagyományos ételek reform alternatívái, így megtaláljuk közöttük többek között az állati tej helyett a szójatejet, zabtejet, a mandulatejet vagy az állati eredetű hús helyett a búzafehérjét. Ezek az élelmiszerek a táplálkozásban hagyományos megfelelőikkel azonos funkciót betöltve kerülhetnek felhasználásra. Érdemes körülnézni a BioBrigád webshopjában, ahol számos reformtermék közül válogathat.