Kosár  

A kosár üres

Szállítás 0 Ft‎
Összesen 0 Ft‎

Kosár Fizetés

Hírlevél

Diabetikus termékek és cukorbetegség

A cukorbetegségről

 

A cukorbetegségnek (diabetes mellitus, diabétesz) két típusa létezik, az 1-es és a 2-es típusú diabétesz. Ami közös a két típusú zavarban, az maga a glukóz, ugyanis a betegség hátterében mindkét típus esetében az áll, hogy a glukóz nem képes felszívódni. Ezt két jelenség okozhatja: vagy az, hogy az inzulin, amely a hasnyálmirigy részét képező Langernahns-szigetekben található béta sejtek által termelt hormon teljes mértékben hiányzik a szervezetből, vagy a szervezet érzéketlen, rezisztens az inzulinnal szemben. Az elsőként említett problémakört illetik az 1-es típusú cukorbetegség elnevezéssel, míg a másodikként említett úgynevezett inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegségként azonosítják.

 

 

1-es típusú cukorbetegség


Az 1-es típusú cukorbetegség esetén az inzulin teljes hiányáról beszélhetünk. Ez lényegében autoimmun betegségként könyvelhető el. Mivel autoimmun megbetegedés, ezért az történik, hogy a szervezet nem ismeri fel sajátjaiként a hozzá tartozó alkotóelemeket, amelynek következtében gyulladás lép fel, mely az inzulint termelő sejtek elhalását eredményezi és ebből alakul ki az inzulin teljes hiánya. Gyakran az 1-es típusú cukorbetegség gyermek vagy fiatal felnőttkorban alakul ki, emiatt szokták hívni az 1-es típusú cukorbetegséget gyermekkori diabétesznek is.

 

 

2-es típusú cukorbetegség

 

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában a magas glikémiás indexű izolált szénhidrátok játsszák a legfontosabb szerepet. Ilyen izolált szénhidrát többek között a cukor és a fehér liszt. A glikémiás index azt a százalékos értéket fedi, amely azt mutatja, hogy egyes élelmiszerek 1000 kJ-nyi mennyiségének mekkora a vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz viszonyítva. A magas glikémiás indexszel bíró élelmiszerek gyorsan szívódnak fel a vérben – minél magasabb a glikémiás index, annál gyorsabban történik a felszívódás – és ez inzulintermelést indukál a szervezetben. Káros lehet, ha valaki gyakran visz be a szervezetébe magas glikémiás indexszel bíró élelmiszereket, mivel a szervezet egy idő után elkezd a nagy mennyiségű cukorbevitel ellen tiltakozni azáltal, hogy a sejtek rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, vagyis a sejtek inzulin receptorai nem képesek megfelelően ellátni feladatukat, így az inzulin hatása csökken. Azonban mivel a vérben felhalmozódott sok cukrot érzékeli a szervezet, a hasnyálmirigy fokozottabban kezd inzulint termelni, hogy elérje a megfelelő hatást. Azonban egy idő után a hasnyálmirigy kapacitása csökken, amely tartósan magas vércukorszinthez vezet. Mindez együttesen magas vérnyomást, akár infarktust, érelmeszesedést, látásromlást okozhat.

Fontos adalék, hogy a 2-es típusú cukorbetegség szoros összefüggésben áll az elhízással, azért, mert az elhízásért nagy százalékban a magas glikémiás indexszel bíró szénhidrátok nagy mennyiségben történő fogyasztása a felelős. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők jelentős többsége elhízott, gyakori náluk a magas vérnyomás fennállása. A cukorbetegek 90%-a 2-es típusú cukorbetegségben szenved.

 

 

A cukorbetegség története

 

A cukorbetegséget már az ókorban felismerték, először írásos emlékben az egyiptomi Ebers-papiruszokban esik róla szó. Azt, hogy más területeken is tisztában voltak eme betegség létezésével bizonyítja, hogy a diabetes szónak a betegség nevében Demetriosz görög orvos a szülőatyja – a névről a későbbiekben bővebben esik szó. A középkorból maradtak fent olyan ábrázolások, amelyek megörökítik, ahogy az orvosok a vizelet megkóstolása révén igyekeznek kideríteni, hogy jelen van-e a páciens esetében cukorbetegség.

 

 

Elnevezés


A diabetes mellitus elnevezés magyarra fordítva azt jelenti, hogy „mézédes átfolyás”. A görög diabetes – jelentése átfolyás, átmenet – és a latin mellitus – jelentése mézédes – szavak együtteséből jött létre. Ez a megnevezés a cukorbetegség két meghatározó tünetére utal, melyek közül az egyik a cukor vizelettel történő fokozottabb mértékű kiválasztódása, a másik pedig a vizeletmennyiség megemelkedése. Arról a korábbiakban már esett szó, hogy a diabetes megnevezés Demetriosz görög orvostól származik. A mellitus latin kifejezés, amely jóval később, csak a 17. században került a betegség nevébe, a szülőatyja Thomas Willis angol orvos.

 

 

A cukorbetegség tünetei

 

Az inzulin viszonylagos hiánya vagy az abszolút inzulinhiány következtében megnő a vércukorszint, lévén a sejtek nem képesek felvenni a glukózt. A vese egy bizonyos szintet követően már nem képes a glukóz visszatartására, ennek következtében glukóz ürül a vizelettel és a szervezetből kiürülő glukóz vizet visz magával. Ennek következménye a megnövekvő vizeletmennyiség, amely szomjúságérzetet okoz. Előfordulhat, hogy a bevitt élelem mennyisége ugyanolyan marad, mint korábban volt, vagy akár meg is növekedhet az étvágy, mégis testsúlycsökkenés tapasztalható. Ez annak a következménye, hogy a cukor nem épül be a szervezetbe. A magas vércukorszint eredményeként ezeken túl felléphet látászavar, tartós fáradság, elhúzódó sebgyógyulás.

 

 

A cukorbetegség kezelése

 

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében természetesen azonnal szükség van inzulinpótlásra, hiszen éppen az inzulin relatív vagy teljes hiánya áll a probléma hátterében, amely az elhalt béta sejteknek köszönhető. Az inzulin szervezetbe juttatása történhet injekció, inzulin pumpa vagy inzulin toll segítségével. Azt követően is, hogy megkezdődik az inzulinkezelés szükséges, hogy az illető vércukrát rendszeresen ellenőrizzék, ezzel elkerülve a túl magas vagy túl alacsony vércukorszintet. Alapvető fontosságú, hogy a vércukorszintet folyamatosan normális szinten tartsák.

A 2-es típusú diabétesz és a túlsúly együttes fennállása esetén az első és legalapvetőbb feladat az életmódváltás, amely testsúlycsökkenést kell, hogy maga után vonjon, majd a későbbiekben fontos az ideális testsúly fenntartása. Az is elengedhetetlen, hogy állandóan egyenletes vércukorszint álljon fent. Amennyiben ezek a változtatások már nem elegendőek, gyógyszerek segítségével csökkenthető a vércukorszint és növelhető az inzulin hatásfoka. Később szükség lehet gyógyszerek kombinációjára, majd amikor az inzulin sejtek kezdenek kimerülni hosszú távú hatással bíró inzulin készítményekkel lehet segíteni, végül a sejtek teljes kimerülése esetén az inzulin pótlására is szükség lehet.

 

 

A cukorbetegségben érintettek táplálkozása

 

Amint ez az előzőekben említésre került, az elhízás összefüggésben áll a 2-es típusú cukorbetegséggel, éppen ezért lényeges, hogy súlyvesztés történjen abban az esetben, ha elhízásról beszélhetünk, és a továbbiakban megtörténjen az ideális testsúly fenntartása.

Szintén szóba került már a korábbiakban, hogy elengedhetetlen a vércukorszint állandó egyensúlyban tartása. Ez azt jelenti, hogy kerülni kell azokat az ételeket és italokat − mint például a cukros üdítők vagy nagy cukortartalmú édességek −, amelyek magas glikémiás indexszel rendelkeznek, vagyis amelyek jelentősen megemelik a szervezet vércukorszintjét.

 

A szénhidrátokkal kapcsolatban fontos tudni, hogy az, hogy egy étkezést követően milyen vércukorszint értékkel bír valaki elsősorban a bevitt szénhidrátok felszívódásának gyorsaságától függ. Vannak fogyasztásra ajánlott és kevésbé ajánlott szénhidrátok. Természetszerűen a cukrozott üdítők, sok cukrot tartalmazó édességek – sütemények, csokoládé, fagylalt – egyértelműen kerülendőek, de nem ajánlott a méz, a répa- illetve a malátacukor fogyasztása sem. A liszt, a rizs, a tészta, a fehér, illetve a barna kenyér, a péksütemények, a burgonya, a gyümölcsök, a tejtermékek tekintetében ajánlott mérni és csak a megengedett mennyiséget elfogyasztani belőlük. A teljes kiőrlésű, illetve durumlisztből készült tészták kevésbé emelik meg a vércukorszintet. A zöldségeknek, illetve a rántás nélkül elkészített főzelékeknek nem magas a szénhidráttartalmuk, tehát ezek nyugodtan fogyaszthatóak.

 

A fehérjékkel kapcsolatban elmondható, hogy a zsírszegény fehérjeforrások fogyasztása ajánlott, ilyenek a sovány húsfélék, tehát sovány csirkehús, sovány marhahús, sovány sertéshús és a sovány tejtermékek, vagyis sovány tej, félzsíros sajtok, túró.

 

A zsiradékok esetében is arra érdemes odafigyelni, hogy a zsírszegény hús- és tejtermékek fogyasztása javasolt. Emellett fontos szempont, hogy mind növényi, mind állati eredetű zsiradékok szerepeljenek az étrendben, lehetőség szerint egyenlő arányban. Érdemes azzal is segíteni a zsírszegény étkezést, hogy olyan főzési technikákat alkalmazunk – grillezés, roston sütés – amelyek ezt támogatják.

 

Azoknak, akik érintettek cukorbetegségben feltétlenül érdemes ellátogatniuk a BioBrigád webshopjába, hiszen a kínálatban számos kifejezetten számukra kifejlesztett és ajánlott diabetikus készítmény található és rendelhető. Emellett azért is érdemes végigböngészniük a webshopban található termékeket, mert egyes szakérői vélemények arra mutatnak rá, hogy a diabéteszben érintetteknek talán az ebben a betegségben nem szenvedőknél nagyobb szükségük lehet olyan ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag ételek fogyasztására, mint a teljes kiőrlésű gabonák, bio gazdaságokból származó gyümölcsök, zöldségek, húsok, mely típusú termékek széles választékát kínálja a BioBrigád.

 

A fentiekben olvasható táplálkozással kapcsolatos információk kizárólag tájékoztató jellegűek, semmi esetre sem helyettesíti az orvossal, szakértővel történő egyéni konzultációt!