Kosár  

A kosár üres

Szállítás 0 Ft‎
Összesen 0 Ft‎

Kosár Fizetés

Hírlevél

A kókuszdió


A kókuszdió a Ráktérítő és a Baktérítő között elterülő trópusi vidéken őshonos kókuszpálma termésének magja, amely pálmafa nem ritkán a 25-30 méteres magasságot is eléri. Arra, hogy hol volt a kókuszpálma ősi lelőhelye ezidáig még nem született egyértelmű válasz, de valószínűsíthető, hogy Indonéziában és Malajziában termesztették első ízben, innen pedig a hajósok terjesztették el a jelenlegi trópusi termőterületükön. A kókuszpálma egy évben akár 90 kókuszdiót is terem. Érdekesség, hogy a kókuszdiónak nem csak a húsát használják fel alapanyagként, hanem magukat a diót fedő külső szálkás, rostos szálakat is, amelyből zsinórt, szőnyeget készítenek.
A kókuszdió húsának felhasználási lehetősége nagyon széles spektrumon mozog. Nem véletlen, hogy szankszrit források a kókuszpálmát „kalpa vriksha"-nak nevezik, amely azt jelenti, hogy "az élet minden szükségletét adó fa". Készül belőle kókuszvíz, kókusztej, kókuszkrém, kókuszolaj, kókuszzsír, és a sor itt még nem ér véget…