Kosár  

A kosár üres

Szállítás 0 Ft‎
Összesen 0 Ft‎

Kosár Fizetés

Hírlevél

A nyírfacukor

 

A nyírfacukor

A nyírfacukor a nyírfa kérgéből és rostjából előállított cukor, egy unikális vegyület, amelyet a 19. század végén egy Hermann Emil Fisher nevű német kutató fedezett fel. Maga a nyírfa egy nagyjából 15 méterre növő, az eurázsiai fafajták közé tartozó fa, amelynek jellegzetes ezüstfehér színű kérge van, melyből egyéként édes szirup is kinyerhető. A nyírfa levelének is számos jótékony hatást tulajdonítanak, többek között azt tartják róla, hogy baktériumölő, vizelethajtó hatással rendelkezik, enyhíthetőek segítségével a reumás fájdalmak, illetve a vér koleszterinszintjének csökkentésére is alkalmazható.

A nyírfacukor ipari mértékű és jellegű gyártása a második világháború idején kezdődött Finnországban, mivel a háború következtében nem volt lehetőségük kristálycukrot importálni. Finnországban a cukornád illetve a cukorrépa az éghajlati viszonyok okán nem él meg, így más megoldást kellett találni. A nyírfa megfelelő alternatívának bizonyult, mivel Finnországban nagy számban megtalálható. A háborút követően a nyírfacukor gyártása háttérbe szorult, mert előállítása jóval költségigényesebb és kevésbé hatékonyan megoldható, mint a hagyományos cukoré. Később azonban, többek között a nyírfacukorral, annak pozitív élettani hatásaival kapcsolatban végzett tudományos kutatások hatására – amelyek a ’60-as években éppen Finnországban kezdődtek meg, és elsősorban a nyírfacukornak cukorhelyettesítőként történő alkalmazására helyeződött a hangsúly – megindult technikai fejlődés következtében lehetőség nyílt a nyírfacukor hatékonyabb és kevésbé költséges előállítására. Ezt segítette az a felfedezés is, hogy a nyírfacukor a nyírfán kívül más, hasonló rosttartalommal bíró növényből is kivonható. A 2000-es évek elején a technológia is elérte azt a szintet, amely lehetővé teszi, hogy a nyírfacukor előállítása nem csak gazdaságos, hanem környezetkímélő is legyen.

 

A nyírfacukor pozitív hatásai

A nyírfacukor egy természetesen fehér színű, édes ízű, kristályos szénhidrát, amelynek íze, valamint kinézete gyakorlatilag teljesen megegyezik a hagyományos kristálycukoréval, azonban az emberi szervezetre gyakorolt hatása sok tekintetben pozitívabb.

A nyírfacukor egy lassan emészthető szénhidrát, amelynek előnye, hogy mivel több különböző vegyületen keresztül lassan alakul glükózzá, csak kis mértékben befolyásolja a szervezet vércukorszintjét. Ráadásul a szervezetbe kerülő nyírfacukornak mindössze 25%-a szívódik fel a vérben, míg további 75%-a más emésztési folyamatokban veszt részt, így képes folyamatosan energiát biztosítani a szervezet számára. Mivel csak kis mértékben emeli meg a vércukorszintet, nem készteti arra a szervezetet, hogy feleslegesen termeljen inzulint. Így képes késleltetni az éhségérzetet, valamint csökkenteni az étvágyat.

Fontos, hogy a nyírfacukor kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos kristálycukor. A nyírfacukor 100 grammjában 240 kcal található ellentétben a hagyományos cukorral, amelynek 100 grammja 400 kcal-t tartalmaz. Mindezen tulajdonságai révén nem csak a kifejezetten fogyni vágyók számára ajánlható, hanem mindenkinek, aki egészségesen szeretne táplálkozni.

A nyírfacukornak további jótékony hatásai közé sorolandó, hogy képes a fogszuvasodás, fogkőképződés kialakulását lassítani, valamint a lepedékképződés mértékét csökkenteni. Lúgosító és méregtelenítő hatással bír, alkalmazható gombás fertőzések, így a Candida kezelésben is.